Sydlig trubbnoshörning

I Afrika finns två arter noshörningar: trubbnoshörningen och spetsnoshörningen. Namnen kommer av utseende på djurens läppar, där den trubbiga ”nosen” är specialiserad för att beta gräs, medan det spetsiga utseendet är en god modell för att knipsa och äta bark och blad. Trubbnoshörning kallas ibland också för vit noshörning.

Kortfakta

Klass: Däggdjur (Mammalia)

Ordning: Uddatåiga hovdjur (Perissodactyla)

Familj: Noshörningar (Rhinocerotidae)

Släkte: Ceratotherium

Art: Ceratotherium simum

Underart: C.s. simum

Storlek

Trubbnoshörningens vikt kan uppgå till över tre ton. Det gör den till världens största noshörningsart.

Livsmiljö

Trubbnoshörningen återfinns på öppen savann, gärna med nära tillgång till vatten. Under dagens hetta tar den svalkande gyttjebad, vilket även skyddar mot insekter. Under normala förhållanden är trubbnoshörningen ett fredligt djur, men blir den retad eller plötsligt överraskad kan den anfalla med otrolig snabbhet för sin storlek.

Visste du?

Hornet hos en noshörning består av keratinfibrer som har sitt ursprung ifrån hårsäckar. Hornet är alltså en slags tät sammanpackad ”hårmassa” som hela tiden växer. I djurparker brukar toppen av det större främre hornet kontinuerligt sågas och slipas av för att det inte ska bli så vasst att våra djur kan skada varandra.

Båda de Afrikanska noshörningsarterna har två horn, så även ­Sumatranoshörning, medan de övriga asiatiskaarterna, Java- och Indisk noshörning endast har ett.

Noshörningar har sedan länge jagats för sina horn som felaktigt anses vara potensstärkande om de mals ner i pulverform och äts. Det förekommer också att hornet täljs till dolkskaft, speciellt i Nordjemen där det är en traditionell statussymbol.

Föda

Trubbnoshörningen är med sin breda, platta nos en utpräglad gräsätare.

Fortplantning

Ungen, som föds efter en dräktighetstid på ca 16 månader, diar under ett års tid men kan börja äta gräs redan ett par månader efter födseln. Den stannar normalt hos sin mor i två till tre år.

Livslängd

Trubbnoshörningen kan leva i 40–45 år.

Hotkategori

Trubbnoshörningen delas upp i två underarter, en nordlig och en sydlig. Den nordliga är kritiskt hotad, med en tynande population i Garamba National Park i Kongo. Den sydliga har återhämtat sig, men är fortfarande inte utom fara på grund av det omfattande tjuvskyttet.

Hotkategori enligt IUCN

  • Livs
    kraftig

  • Miss
    gynnad

  • Sårbar

  • Starkt
    hotad

  • Akut
    hotad

Till toppen 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM!