Sebramangust

Sebramangusten är ett litet och till största delen rovlevande däggdjur som lever på den afrikanska savannen, precis som den nära och mer kända släktingen surikaten. Arterna har liknande beteenden och livsstil.

Kortfakta

Klass: Däggdjur (Mammalia)

Ordning: Rovdjur (Carnivora)

Familj: Mangustrar (Herpestidae)

Släkte: Mungos

Art: Mungos mungo

Storlek

Sebramangusten väger ungefär 1,6 kg.

Livsmiljö

Sebramangusten lever i sociala grupper på upp till omkring 30 individer bestående av flera familjeenheter. Bon grävs snabbt ut i exempelvis övergivna termitstackar. Den karakteristiska upprättstående ställningen använder sig sebramangusten av för att undersöka omgivningen efter eventuella faror.

Visste du?

I sebramangustens beteende ingår att gemensamt försvara sig mot rovdjur som är större än de själva, som t. ex. rovfåglar och schakaler. De sluter sig då samman tätt intill varandra som en slags aggressiv ”superorganism” och ­skrämmer på så sätt sin fiende.

Flocken av sebramangustrar stannar sällan på ett ställe, utan drar vidare efter några dagar eller någon vecka.

Mangusten är aktiv på dagen men spenderar gärna ett par timmar i ­skuggan när det är som varmast på dagen.

Föda

Sebramangusten äter främst insekter men också mindre ryggradsdjur och frukt. När giftiga ormar infångats kan sebramangusten äta dem utan att påverkas av giftet.

Fortplantning

Sebramangusthonan är dräktig i två månader och föder två till sex ungar. Honorna i gruppen föder sina ungar vid ungefär samma tidpunkt.

Livslängd

Ungefär 10–12 år.

Hotkategori

Sebramangusten är för närvarande inte hotad. Den har en stor geografisk spridning, finns i många olika miljöer och är rikligt förekommande i skyddade områden.

Hotkategori enligt IUCN

  • Livs
    kraftig

  • Miss
    gynnad

  • Sårbar

  • Starkt
    hotad

  • Akut
    hotad

Till toppen 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM!