Afrikansk stäppelefant

Stäppelefanten, den ena av två arter afrikanska elefanter, är det största nu levande landdäggdjuret. Ett av de största hoten mot elefanten har varit människans begär efter elfenben – det vita guldet.

Kortfakta

Klass: Däggdjur (Mammalia)

Ordning: Elefantdjur (Proboscidea)

Familj: Elefanter (Elephantidae)

Släkte: Loxodonta

Art: Loxodonta africana

Storlek

Stäppelefanter väger 4–7 ton. Den asiatiska elefanten är mindre och har mindre öron än båda de afrikanska arterna.

Livsmiljö

Livsmiljön för den afrikanska elefanten varierar stort eftersom den kan klara sig längre perioder utan vatten. Därför finns den i såväl halvöken som savann och sumpmark. En elefanthjord leds normalt av en gammal ko – matriarken – hennes vuxna döttrar, deras diande kalvar och ett antal äldre kalvar. Unga tjurar lämnar familjegruppen när de är 12 –15 år gamla för att sedan tillfälligt slå följe med andra tjurar eller familjegrupper.

Visste du?

Betarna egentligen är elefantens ombildade framtänder i överkäken. Betarna används för att gräva med, för att skala av bark från träd (som de sedan äter), för att visa upp i sociala situationer och inte minst ibland för att slåss med.

Föda

Växtföda, främst blad, kvistar, frukt etc.

Fortplantning

Brunsten infaller oftast under senare delen av regnperioden. Dräktighetstiden är omkring 22 månader. Den nyfödda elefantungen väger 90–100 kg.

Livslängd

Stäppelefanten kan leva i 50–70 år.

Hotkategori

Den internationella konventionen CITES, som reglerar handeln med hotade växt- och djurarter, tillåter idag viss kontrollerad handel med elefantbetar från vissa länder i södra Afrika. Många befarar dock att denna legala handel kommer att medföra ökad tjuvjakt på andra håll i Afrika. Ett annat stort problem för elefanten är konkurrens med människan om livsutrymmet.

Hotkategori enligt IUCN

  • Livs
    kraftig

  • Miss
    gynnad

  • Sårbar

  • Starkt
    hotad

  • Akut
    hotad

Till toppen 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM!